Следва

От архива: Началото на Readers profile. С Мария Темчева

Иди на Пилатес

Не е изненада, че първите, които са започнали да тренират по тази система, са танцьори като Марта Греъм – основателката на греъм...

All About Life преди 15 години

Не е изненада, че първите, които са започнали да тренират по тази система, са танцьори като Марта Греъм – основателката на греъм – стила в балета. Доверила се на Джоузеф Пилатес – американец от немски произход и танцьор по призвание, освен че практикува неговия спорт, а го разпространява във времето.

Когато Джоузеф създава тази програма през 20-те години, идеята му изцяло е насочена към връзката между тялото и съзнанието. Това е причина пилатесът да бъде наричан „модерната йога” заради зареждащия ефект върху самочувствието и ума. Спокойна музика и бавното темпо на упражненията са подходящи за всички възрасти, възстановяване след бременност или по време на такава, различно фитнес ниво, както за мъже, така и за жени.

Набляга се главно върху качеството на движенията и тяхното изпълнение, а не върху количеството. Това е едно от предимствата, които могат да те накарат да ходиш на пилатес, а не на гимнастика или фитнес. Включени са елементи от каланетиката, балета и йогата.

Раздвижването на мускулите и концентрацията са основната двигателна сила за младо тяло. Системата се състои от упражнения, насочени изцяло към гъвкавостта и оформлението на тялото. Много е важно те да се изпълняват правилно. При Пилатес се използват по–малки предмети като топки, ластици, пружини, гири. Използването на фит бол /голяма топка/ позволява прецизно дозиране на натоварването и предпазва от травми.

Упражненията освобождават от стреса и напрежението. Натоварват се различни група мускули. Изправянето на стойката е първото нещо, което ще направиш за себе си. Добре е да се практикува два–три пъти седмично.

Пилатес можеш да практикуваш във Face Control – relax station.

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 20 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 20 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.